Una Esfera Pública digital?

Deixa un comentari

1 Abril 2013 per Mercè Fàbregas

A mesura que es va anar preparant el terreny pels nous Estats moderns es va anar fent necessari la creació d’espais socials on poder formar l’opinió pública. Aquest espai és el que Habermas va teoritzar sota la noció esfera pública:

Bajo esfera de lo público entendemos en principio un campo de nuestra vida social, en el que se puede formar algo así como opinión pública”1.

JuergenHabermas

En el seu origen, l’esfera pública era una institució burgesa i excloent, tot i així era un espai per al debat que pretenia influir en l’esfera política. Tanmateix, a finals del segle XIX, coincidint amb els nous estats democràtics i l’ascens de les masses, es produeix un canvi.

Els nous estats moderns van tendir a dominar l’esfera pública i en conseqüència la premsa perdia progressivament la seva independència i el treball dels nous periodistes quedava supeditat als interessos del mitjà on treballaven. Els mitjans s’han acabant convertint en noves institucions socials2; substituint l’esfera pública en quan que institucions mediadores entre el seu públic potencial i el sistema.

Tota institució social exerceix influència en el procés de socialització de l’individu, el qual, assumeix els rols socialment assignats per evitar de ser marginat. De la mateixa manera, els mitjans de comunicació exerceixen la seva influència com a creadors d’opinió. El poder dels mitjans de comunicació és tal, que s’han acabat convertint en manipuladors de l’opinió pública3.

És interessant destacar la noció d’opinió pública segons Noelle-Newmann. Per aquesta autora l’opinió pública “són les opinions sobre afers controvertits sobre els quals un ciutadà es pot expressar en públic sense témer caure en l’aïllament”4.

Així, quan una persona creu que la seva opinió sobre un tema, s’allunya del que ella percep com l’opinió pública majoritària, tindrà poca o gens predisposició a expressar la seva pròpia opinió en públic. Aquesta situació és la que Noelle-Newmann defineix com espiral del silenci. El fet que una opinió minoritària no trobi expressió en la televisió, accelera, segons l’autora, el silenci de les minories5.

Elisabeth_Noelle-Neumann

D’aquesta manera els mitjans de comunicació de masses han arribat a substituir l’esfera pública i es converteixen en transmissors i creadors d’opinió pública; d’una opinió pública interessada, i per tant manipuladora.

Internet i les xarxes socials se’ns presenten com una nova alternativa, ja que presenta certs avantatges respecte els mitjans convencionals:

  • si els mitjans de comunicació esdevenen transmissors d’informació unidirecionals, relegant l’usuari a espectador passiu; Internet fa de l’usuari un participant actiu
  • l’usuari pot consumir informació, però també en pot crear i compartir-la
  • les minories que segons l’espiral del silenci romandrien en l’anonimat, poden trobar altres veus afins dins de la xarxa
  • Internet permet influir en el sistema des de baix
  • hi ha qui veu en l’Internet i les xarxes socials, l’oportunitat per una nova esfera pública virtual.

Els avenços en les noves tecnologies fan d’Internet un entorn amb possibilitats il·limitades i inexplorades. Cal ser realista i entendre que des d’Internet també hi pot haver manipulació, i que precisament per tractar-se d’un entorn desconegut i canviant pot adoptar formes encara més sofisticades. Amb tot, crec que és bo saber aprofitar les prestacions de les noves tecnologies. Optimistes, sí; però tocant de peus a terra.

1Habermas, Jürgen. “La Esfera Pública. Un artículo de enciclopedia”, A; The New German Critique, núm. 3 1974

2Saez, Albert. “Uns nous mediadors socials” pàg.7

3Busquet, Medina, Sort. “La recerca Comunicativa. Principals escoles i tradicions” pàg. 23-24

4Id. pàg. 31

5Id. pàg. 33

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 23 other followers

Arxius

Estadístiques del Blog

  • 1.634 hits
%d bloggers like this: