Notícies efímeres

1

4 Març 2013 per Mercè Fàbregas

Aquests dies ha estat notícia l’hèrnia discal del rei. Diuen que l’operació va anar tant bé. Mentrestant, hi ha centenars de pacients anònims inscrits en les llargues llistes d’espera dels hospitals públics. Segurament, en els propers dies serem regularment informats, ens interessi o no, de l’evolució de l’estat reial. Davant de tanta reiteració ja no serà una notícia efímera. Les mancances de la sanitat pública tampoc, perquè, de fet, es veu que ni tan sols són notícia.

Sembla que les notícies tenen un significat que va més enllà del fet noticiable, de manera que la informació mai és imparcial. El pitjor és la deriva esbiaixada que pren sovint la manipulació de la informació. M’ha cridat l’atenció el que diu Armand Mattelart (*) sobre la instrumentalització de la noció “fractura digital” i que segons sembla inverteix l’ordre de prioritats, o, millor dit, obeeix a unes prioritats geopolítiques. Els països del G-8 reunits a la cimera de Gènova el 2001, van presentar un programa per resoldre la fractura digital. Tanmateix Mattelart ens fa veure que aquest pla representava l’assaig d’una nova “governança mundial” en la qual imperen les lògiques del mercat imposant-se a les necessitats reals de les persones.

La noció fractura digital és una distorsió de la realitat. Quan una gran part de la població mundial viu per sota el llindar de la pobresa, prioritzar el desplegament de la tecnologia digital sona, com diu Mattelart, a “indecent”.

El problema de les notícies no és el què, sinó els com i els per què que amaguen. A mi, el circ mediàtic muntat al voltant de l’operació del rei, em sona a broma de mal gust, i això que no estic en cap llista d’espera de cap hospital.

(*) Armand Mattelard. “La Sociedad de la Información: El enfrentamiento entre proyectos de Sociedad”. VI Conferencia internacional Los retos de México ante la cumbre Mundial de la Sociedad de la Información. Celebrada en el Senado de la República del 28 al 30 de mayo de 2003.

One thought on “Notícies efímeres

  1. alopezgran ha dit:

    Hola Mercè, amb les informacions referents a l’estat de salut del rei i, per exemple, les que omplen els programes del “cor” sembla que estiguem vivint dures realitats paral·leles: la “real” que afecta la societat i la “edulcorada” o els famosos del “top tenen” sempre “milloresn de les seves malalties”, “són feliços amb el seu nou amor” o “estan a l’espera de viatjar a un país exòtic per passar unes merescudes vacances”. De fet, aquesta felicitat de “couché” és un narcòtic que alleuje el patimen i la rutina diària dels “pobres mortals” que no podran gaudir d’aquesta realitat celestial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 23 other followers

Arxius

Estadístiques del Blog

  • 1.634 hits
%d bloggers like this: